21 Ağustos 2007 Salı

Erken menopoz nasıl engellenir?

YumurtalIklarIn aktivitesinin durması nedeniyle menstrüasyon ya da adet kanamasının kesilmesi hali olan menopoza girme yaşı ortalama 51 olmakla birlikte 44-59 yaşları arasında her yaşta girilebilir.

TOPLUMSAL GELİŞMELER ÖNEMLİ
Op. Dr. Şenol Kalyoncu özellikle gelişmiş toplumlarda yaşayan kadınlar, az gelişmiş toplumlarda yaşayanlara göre daha geç yaşlarda menopoza girerler' diyor.

SİGARA, MENOPOZA ERKEN BAŞLAMA SEBEBİ
Kadınların bir çoğu menopozdan ortalama 4-5 yıl önce düzensiz adet görmeye başlıyor. Bu döneme tıpta 'Premenopoz' denir. Premenopoz 2 ila 8 yıl arasında sürebilir. Sigara ve yetersiz beslenmenin menopozun erken başlamasını sağlayan faktörlerin başında geldiğini anlatan Kalyoncu ''Günlük içilen sigara miktarı ve sigara içme periyodu ne kadar fazla ise menopoz yaşı da bununla doğru orantılı olarak öne gelir. Kadınlar sigara kullanmazlarsa menopoz yaşı daha ileriye gidiyor'' diyor.
Nelere dikkat edilmeli?

* Kemik yoğunluğu için D vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır. Bunun için güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır.
* Protein içeren et ve et ürünlerinin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını artırır, kemikler için olumsuz etki oluşturur.
* Yemeklere aşırı tuz eklenmemelidir. Aşırı tuz, içerdiği yüksek orandaki sodyumdan dolayı idrarla kalsiyum atımını artırır, yine kemikler için olumsuz etki oluşturur.
* Aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır. Çünkü menopozdan sonra, yağ dokusunda bulunan östrojenden de faydalanılır.
* Aşırı kafein tüketilmemeli, kafein içeren çay, kahve, kola vs. tüketimi sınırlanmalıdır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

kurtlar vadisi pusu